De la BUN la NEMAIPOMENIT

Un studiu comparativ al sistemului Damon față de sistemele convenționale.

Trecând de acum șase ani de la sistemele ortodontice convenționale la sistemul autoligaturant Damon, m-am simțit obligată față de mine, de colegi de lucru și pacienți să cuantific îmbunătățirea pe care o aduce acest tratament în ceea ce privește calitatea și timpul alocat.

Ceea ce am constatat în numai două luni m-a determinat să fac tranziția totală către sistemul Damon și să nu mai folosesc niciodată sistemul convențional.
Fără dubii, ortodonții pot obține rezultate excelente utilizând o varietate mare de tehnici, dar prin utilizarea sistemului Damon obținem constant rezultatele excelente cu efort redus, viteză deosebită și confort maxim pentru pacient.
De fapt, pot să declar că folosirea acestui sistem a produs o așa modificare și îmbunătățire a tratamentului oferit pacienților mei, încât dacă ar trebui să mă întorc la folosirea bracket-ilor convenționali, mai mult ca sigur aș renunța la această profesie.

Aspecte importante constatate în cursul comparației:

Bracketi convenționali vs. Bracketi autoligaturanți - sistem Damon

Durata unui control bimaxilar -  30-60 minute.

Durata unui control - 20 minute.

Frecvența controalelor - obligatoriu la o lună.

Frecvența controloalelor - 1,5 - 2 luni.

Secvența de arcuri pentru tratament putea cuprinde chiar și 10(zece) feluri.

Secvența de arcuri pentru tratament cuprinde 5(cinci) feluri de arcuri.

Aspectul facial al pacientului putea evolua negativ din cauza extracțiilor dentare frecvent utilizate.

Aspectul facial al pacientului se îmbunătățește în fiecare caz deoarece nu se fac extracții, în schimb au loc șapte procese de creștere osoasă care îmbunătățesc și finisează aspectul facial.

Persistența culoarului facial inestetic la unii pacienți.

Lipsa culoarului bucal inestetic la toți pacienții. 

Durata de tratament cu jumatate de an sau un an mai mult.

Durata de tratament cu o jumatate de an sau chiar un an mai scurt.

Stabilitatea postratament slabă chiar și cu sisteme de contenție permanente.

Stabilitatea tratamentului după cinci ani de contenție.

Disconfort prin durere dentară mare cauzată de fricțiunea mare a arcurilor în brackeți.

Disconfort scăzut al durerii datorită fricțiunii reduse.

Dinți blocați în mișcare din cauza forțelor nebiologice determinate de sistem.

Forțe biologice transmise dinților cu răspuns rapid atât prin mișcarea dinților, cât și prin remodelarea și dezvoltarea țesuturilor osoase și gingivale adiacente dintelui. 

Necesar de instrumentar mare pentru tratament, inele colate pe dinți, arcuri de multiple forme și dimensiuni, clești pentru îndoirea arcurilor.

Necesar minim de instrumentar pentru tratament - cinci feluri de arcuri - doi clești.

Toate aceste constatări mă duc la concluzia că utilizarea sistemelor convenționale nu reprezintă un avantaj nici pentru pacienți, nici pentru medici practicieni. Ele sunt apanajul secolului trecut de fapt și nu mai pot constitui o variantă modernă de tratament pentru pacienții secolului al-XXI-lea. 

Azi trebuie să oferim pacienților noștri siguranță în tratament, confort, rapiditate, grijă și consevare pentru toate țesuturile, îmbunătățirea aspectului facial și al arcadelor dentare.
Toate acestea împreună le putem obține simplu doar apelând la sistemele autoligaturante moderne de brackets, conduse bineînțeles de practicieni calificați în aceste tehnici.

Sistemul Damon cu mecanică a forțelor reduse și protocol de tratament minim invaziv oferă avantaje remarcabile față de tehnicile convenționale.

Prin dezvoltarea unor forțe reduse, biologice asupra dinților, putem acum alinia și trata cazuri cu jumătate din durata, mai puțin decât tehnicile convenționale.
Aproape toate cazurile se rezolvă fără extracții dentare, tratamente chirurgicale și expandere palatinale.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu