Gummy Smile

Cand zambesti, pe langa dinti se infatiseaza si o parte importanta a tesutului rosu gingival?
Cand zambesti marimea in vertical a dintilor din fata va pare prea mica in raport cu cantitatea de tesut gingival care se arata in zambet?
Daca raspunsul la ambele intrebari este "da", atunci mai mult ca sigru avetii ceea ce in termeni comuni se numeste "zambet gingival".

Expunerea excesiva in zambet a portiunii gingivale aferente dintilor frontali superiori are un efcet negativ asupra esteticii faciale. In mod normal, nu ar trebui sa avem gingia dezgolita in zambet sau, daca este, atunci aceea poate fi o portiune reprezentata de triunghiurile interdentare de la nivelul coletului.
In criteriile de apreciere a esteticii faciale in zambet buza superioara nu trebuie sa depaseasca marginea superioara dinspre gingie a dintelui.



Cauzele zambetului gingival - gummy smile:

1. pozitia prea coborata a dintilor frontali superiori - cel mai frecvent este una dintre manifestarile ce apar in tulburarile de crestere si dezvoltare a oaselor maxilare in copilarie; cel mai frecvent de asociaza si cu alte tulburari ale pozitiei dintilor si celor dpoua maxilare, alcatuind tabloul complex al unei asa numite "anomalii dento-maxilare".

2. Hipertonia musculaturii care controleaza miscarea buzei superioare, ceea ce atrage o ridicare excesiva a acesteia in timpul zambetului si dezgolirea unei portiuni mult mai mari a procesului alveolar superior frontal.

3. pozitia dintilor frontali superiori este corecta din punct de vedere vertical, dar inaltimea lor este mult mai mica comparativ cu tesutul gingival adiacent.

Linia zambetului este un criteriu foarte puternic, dupa cum am mai spus, in aprecierea aspectului estetic al fetei si este determinata de mai multi factori:
- forma si marimea buzelor
- musculatura faciala
- forma si marimea dintilor
- tesutul gingival si osos adiacent dintilor

Linia zambetului optima ar trebui sa descopere cat mai putin posibil gingia.
Zona gingivala vizibila in zambet trebuie sa fie echilibrata, chiar si conturul ei trebuie sa se gaseasca in armonie cu buza superioara.
Acestea sunt motivele pentru care multi oameni care descopera multa gingie in zambet gasesc ca zambetul lor e neatractiv, cel mai des alegand sa nu mai zambeasca deloc.

In functie de cauza care a determinat aparitia zambetului gingival, aceasta tulburare nu este de obicei singura prezenta in cavitatea bucala. De exemplu, cand este produs de o crestere in exces a dintilor frontali si de tulburari de devoltare ale oaselor maxilare cel mai frecvent prezinta si tulburari de ocluzie, care nerezolvate pot cauza pe termen lung afectarea intregii sanatati orale.

Tratamentul zambetului gingival

Daca aveti aceasta tulburare,  vizitati medicul specialist dentist pentru a va informa care sunt optiunile de tratament. In cadrul acestei vizite, medicul va examina clinic cavitatea bucala si fata dumneavoastra pentru a determina cauzele care au dus la producerea acestei tulburari. El se poate ajuta in stabilirea diagnosticului de amprente si modele ale dintilor, radiografii panoramice si teleradiografii laterale, facand o analiza completa  a dintilor, a tesutului osos alveolar si a maxilarului.
Odata stabilita cauza care l-a determinat, se poate usor stabili care este modalitatea de a indrepta felul cum se infatiseaza zona dentara si gingivala frontala in zambet.

Exista mai multe posibilitati:
1. Daca este o cauza strict dentara, adica pozitia dintilor frontali si dezvoltarea osului maxilar este corecta, inaltimea dintilor este in concordanta cu tesutul gingival adiacent - metoda de tratament este "laser terapia" de reducere a unei portiuni din gingia adiacenta dintilor, asa incat se obtine o marire a coroanei dintilor in sens cervical si reducerea zonei de gingie vizibila in zambet, competenta a medicilor parodentologi.


2. Daca motivul problemei este o contractie si o hipertonie a buzei superioare, atunci medicii esteticieni pot propune interventii de repozitionare a buzei superioare.



3. Daca o cauza este suprapozitia grupului frontal superior asociat cu tulburarile de dezvoltare a oaselor maxilare, medicul specialist ortodont poate propune un plan de tratament global al intregii anomalii dento-maxilare cu ajutorul aparatelor ortodontice fixe.


Indiferent de cauza si metoda de tratament, beneficiile modificarii zambetului gingival prin orice procedura care duce la reducerea zonei de gingie vizibila, modificarea aspectului gingival in concordanta cu aspectul dintilor si al buzei  superioare, duce la cresterea confortului si a increderii pacientului in momentele in care zambeste, mananca sau vorbeste; ceea ce in final atrage dupa sine cresterea increderii si valorii personale in fata celorlalti si mai ales in fata propriei persoane.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu